Els pressupostos participatius tenen molt a veure amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i la seua acceleració. En aquesta entrada, t’expliquem per què aquest procés de participació ciutadana ajuda a la consecució dels objectius de l’ONU per al 2030.
Per a comprendre la relació entre pressupostos participatius i ODS, és important conéixer primer què signifiquen aquests dos conceptes. T’ho expliquem de manera senzilla a continuació:
Què són els pressupostos participatius?
El pressupost participatiu és el mecanisme de democràcia directa que permet als ciutadans influir o decidir directament sobre els pressupostos públics, generalment el pressupost del seu municipi, mitjançant processos de participació ciutadana. És a dir, els veïns i veïnes d’un municipi poden proposar, debatre i votar a quins projectes o activitats volen destinar una part dels diners públics.
I què són els ODS?
L’any 2000, Nacions Unides va adoptar huit objectius per a satisfer les principals necessitats dels més pobres, els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni. Més tard, en el 2015, els líders mundials van adoptar un conjunt d’objectius globals per a erradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tots com a part d’una nova agenda de desenvolupament sostenible. Cada objectiu té metes específiques que han d’aconseguir-se en els pròxims 15 anys, l’any 2030. Així van sorgir els actuals 17 ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible).
Quina relació hi ha entre els pressupostos participatius i els ODS?
En l’informe «Explorant la funció del Pressupost Participatiu en l’Acceleració dels Objectius de Desenvolupament Sostenible» publicat per ONU-Hàbitat s’explica que els pressupostos participatius estan directament connectats amb 7 dels ODS:
- ODS 4, en la seua meta número 7: «Assegurar que tots els alumnes adquirisquen els coneixements teòrics i pràctics necessaris per a promoure el desenvolupament sostenible, entre altres coses mitjançant l’educació per al desenvolupament sostenible i els estils de vida sostenibles»
- ODS 5, en el seu apartat B: «Millorar l’ús de la tecnologia instrumental, en particular la tecnologia de la informació i les comunicacions, per a promoure l’apoderament de les dones»
- ODS 6, en la seua meta número 2: «Aconseguir l’accés a serveis de sanejament i higiene adequats»
- ODS 7, en la seua meta número 1: «Garantir l’accés universal a serveis energètics assequibles, fiables i moderns»
- ODS 10, en la seua meta número 2: «Potenciar i promoure la inclusió social, econòmica i política de totes les persones»
- ODS 11, en la seua meta número 3: «Augmentar la urbanització inclusiva i sostenible i la capacitat per a la planificació i la gestió participatives, integrades i sostenibles» i número 7: «Proporcionar accés universal a zones verdes i espais públics segurs, inclusius i accessibles, en particular per a les dones i els xiquets, les persones d’edat i les persones amb discapacitat»
- ODS 6, en la seua meta número 6: «Crear a tots els nivells institucions eficaces i transparents que rendisquen comptes» i número 7: «Garantir l’adopció en tots els nivells de decisions inclusives, participatives i representatives que responguen a les necessitats»
Ara que ja coneixes la relació entre els pressupostos participatius i els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030, potser se t’ha ocorregut una nova proposta… o potser ara tens més clar quines propostes votar.