ELS ODS DE L'EIX PERSONES: COM PUC AJUDAR JO A ACONSEGUIR-LOS?


Els Objectius de Desenvolupament Sostenible són objectius a nivell mundial. Són metes que ens il·lusionen, perquè tots i totes volem lluitar per un futur millor per a nosaltres i per a les noves generacions. Així i tot, és probable que t’hages preguntat: i jo, què puc fer? És cert que els governs, a tots els nivells, han de fer polítiques i prendre mesures importants per poder arribar a assolir-los, però nosaltres, des d’ací també podem posar el nostre granet de sorra.

ODS 1, fi de la pobresa
Tal volta acabar amb la pobresa del món et sembla un objectiu molt gran. I és cert. El primer dels ODS, “Fi de la pobresa” és importantíssim per poder avançar, totes les societats del món, conjuntament. Inclús en aquest Objectiu de Desenvolupament Sostenible, pots fer alguna cosa. Informa-te’n per desenvolupar una mirada crítica sobre la pobresa. Les nostres accions, ací i ara, tenen una repercussió global, sobretot en països en vies de desenvolupament. Comprendre aquesta responsabilitat ens permet ser més conscients.

També pots col·laborar amb organitzacions que lluiten directament contra la pobresa i participar en algun voluntariat.

ODS 2, fam zero
Per ajudar a assolir la fam zero al món, podem evitar el malbaratament d’aliments en la nostra llar. Ser conscients del que necessitem i no comprar de més pot ajudar al fet que menys menjar acabe al fem. També podem apostar pels productes de proximitat i de temporada i pel comerç just i de proximitat, que són més respectuosos amb l’entorn natural i amb les persones.

A més, si tens la possibilitat, pots fer-te voluntari d’alguna associació o organització que lluite contra la malnutrició o contribuir a aquesta causa econòmicament.

ODS 3, salut i benestar
El tercer ODS ens parla sobre un bon estat de salut i la capacitat d’assolir un benestar físic i psicològic per a tot el món. Tu pots mirar la teua pròpia salut i la de qui t’envolta. Fes una dieta saludable, evita el sedentarisme i intenta dormir les hores recomanades. Informa’t sobre les causes i els símptomes de les malalties cardíaques, que són la principal causa de mort a Espanya i tingues en compte la teua salut mental i la de la gent que tens al voltant.

El canvi climàtic i la contaminació són molt perjudicials per a la nostra salut. Protesta i mobilitza’t pacíficament contra el canvi climàtic per exigir mesures contundents.

ODS 4, educació de qualitat
Què puc fer jo per ajudar a aconseguir una educació de qualitat, inclusiva i equitativa? Podem començar per informar-nos sobre tot allò que pensem que és important: canvi climàtic, conflictes i pau, la situació d’altres societats, idiomes... Rebre coneixements i educar-nos no és només cosa de xiquets, adolescents i joves.

Hem de ser conscients que encara hui, en alguns països, no tot el món te accés a una educació de qualitat. Informa’t sobre açò i dona suport als moviments socials que lluiten per un accés a l’ensenyament per a tots i totes.

A més, hem de tindre en compte que les educadores, les formadores, els pares, les mares, els tutors i totes les persones dedicades a l’ensenyament són grans agents de canvi.

ODS 5, igualtat de gènere
Tots i totes volem un món més just i més igualitari. Sabem que assolir la igualtat de gènere és un dels grans reptes de la nostra societat i de les futures generacions.

És important denunciar comportaments sexistes i aprendre per evitar menysprear a ningú amb el nostre llenguatge i les nostres accions. Però no hem de quedar-nos només en això: reconeixem i visibilitzem els sabers i les maneres de fer les coses de les dones del nostre voltant, establim relacions igualitàries i de cooperació i busquem referents femenins per a nosaltres i per a les xiquetes.