Els pressupostos participatius
són una eina de participació ciutadana i democràcia participativa, mitjançant la qual els ciutadans poden decidir el destí d'una part dels recursos públics, buscant entre tots les millors solucions a necessitats existents.
A través dels pressupostos participatius es busca la implicació ciutadana en els comptes públics locals i es determinen les principals necessitats de la ciutadania. Tot això amb l'objectiu d'aconseguir una major transparència, eficiència i eficàcia en la gestió local.
Tu decideixes. Participa!
Fase 1. Presentació de propostes
Tu proposes
Es recullen les propostes presentades mitjançant aquest portal de participació, el portal de transparència o a l'Ajuntament
Fase 2. Estudi de viabilitat
Nosaltres valorem
Els tècnics de l'Ajuntament i altres tècnics especialitzats comproven la viabilitat i la legalitat de les propostes presentades
Fase 3. Votació ciutadana
Tots votem
Es voten quines propostes finalment es duran a terme mitjançant el portal de participació o en el punt físic habilitat
FAQ
Preguntes freqüents sobre els pressupostos participatius
El període de presentació de propostes estarà obert des del 12 d’agost fins al 5 de setembre. El dia 12 de setembre tindrà lloc la jornada de debat, que tancarà la primera fase dels pressupostos participatius. En la segona fase, de 5 al 25 de setembre, els tècnics especialitzats valoraran les propostes. La tercera fase, de votació ciutadana, començarà el dia 26 de setembre i s’allargarà fins al 9 d’octubre.
Poden presentar propostes qualsevol persona empadronada o no a Benifairó de les Valls, a més de les associacions i entitats del municipi.
Es podran presentar propostes en línia (en aquest portal, en la pestanya «Participa«) o en la seu electrònica de la web de l’Ajuntament i de manera presencial (a l’Ajuntament, en horari d’oficines).
Es pot presentar qualsevol proposta que es desitge, sempre que siga viable tècnica i legalment.
A continuació, incloem alguns exemples de propostes viables:
- Mesures d’estalvi energètic (eficiència d’instal·lacions municipals, il·luminació de baix consum, instal·lació de plaques solars…)
Recondicionament d’instal·lacions municipals (parcs, centres juvenils, de majors, d’oci, instal·lacions esportives…)
Millora de l’accessibilitat a espais municipals (entrades per a persones amb mobilitat reduïda, rampes…)
Adquisició d’equipaments per a instal·lacions municipals (renovació d’equips informàtics en centres juvenils, renovacions de mobiliaris en centres de majors, Desfibril·ladors per a espais públics…)
Campanyes de suport al comerç local (bons per al comerç, consum responsable…)
Activitats i jornades de promoció (activitats culturals, tallers i xarrades dirigides a persones majors, tallers i jornades dirigides a xiquets i xiquetes…)
(Recorda que aquest és un llistat d’exemples, les propostes que es presenten poden ser aquestes o poden ser diferents a les citades ací)
Podran votar els veïns i veïnes empadronats a Benifairó de les Valls majors de 14 anys, presentant el seu document d’identitat.
Per a votar, es podrà accedir a aquest mateix portal web (s’habilitarà un espai per a la votació en la pestanya «Participa» quan s’òbriga eixa fase) o acudir de manera presencial al punt de votació que habilitarà l’Ajuntament.
Quan acabe el termini de presentació de propostes, un equip de tècnics de l’Ajuntament i altres tècnics especialitzats revisaran les propostes perquè complisquen els criteris de viabilitat i legalitat.
Les propostes seleccionades passaran a la tercera fase, la de votació ciutadana. Cada persona podrà votar el nombre de propostes que considere fins a arribar al pressupost màxim.
Finalment, les propostes guanyadores seran les que obtinguen més vots i puguen dur-se a terme segons el pressupost destinat als projectes que sorgisquen d’aquest procés de participació.